A zene gyógyító ereje

Írta admin 2017. 09. 22. 0 hozzászólás

Zenével az egészségért
 

A gondolat, hogy a zene jótékony, gyógyító hatással lehet az egészségre és a viselkedésre, Arisztotelésszel és Platónnal egyidős.



 
Tudományként akkor kezdett el kibontakozni a zeneterápia, amikor a II. világháború után a fizikailag és mentálisan sérült veteránokat amatőr és profi zenészek kezdték látogatni a kórházakban. Az érzékelhető javulást látva sok kórház intézményesítette a módszert.
 
Hamar kiderült, hogy a zenei tudáson felül az előadóknak speciális ismeretekkel is rendelkezniük kell, ez hívta életre a zeneterápia szakértőinek hivatalos képzését. Mára több mint hatvan éve működnek ilyen kurzusok szerte a világon.
 
Egyaránt lehet hasznos gyermekeknek, felnőtteknek, öregeknek, mentális betegséggel küzdők számára. Találkozhatunk zeneterápiával kórházakban, iskolákban és idősek otthonaiban is. Létezik terápia, melyben a résztvevő csak hallgatóként, és olyan is, melyben aktívan zenélve, énekelve vesz részt.
 

Orvosi értelemben egészséges felnőttek esetében a zeneterápia az érzések kifejezésére ösztönöz, mely hasznos a lelki egyensúly kialakításában, javítja az emberi kapcsolatokat. Fokozza a hangulatot, segíti a jó közérzet kialakulását. Fejleszti azt a képességet, mellyel problémákat, nehézségeket tudunk kezelni.
 
Az esetleges fájdalmak, legyenek azok lelki vagy fizikai természetűek, könnyebben elviselhetővé, enyhébbé és gyorsabb lefolyásúvá tehetők. És végül a zeneterápia laikusok számára legszembetűnőbb hatása: ellazít, segít a stressz kezelésében, mégpedig mellékhatások nélkül, ellentétben a különféle nyugtatókkal és kedélyjavító szerekkel.
 

Nyugtató, ezzel együtt fájdalomcsillapító hatásán keresztül hasznos minden szervi betegség kezelésénél, de a lelki zavarok és pszichiátriai betegségek esetében ennél is többre, a teljes lelki egészség helyreállítására is jó esély van, legyen az viselkedészavar, kényszerbetegség, evési zavarok vagy szerfüggőség.

Segíti a személyes célok meghatározását. hozzájárul az egészséges önkép kialakításához. Kiválóan alkalmas agresszív személyiségeknek haragjuk kezelésére, az energiák megfelelő levezetésére.

Ahogy az alternatív gyógymódok legtöbbje, a zeneterápia sem csodaszer, mely egymaga képes önállóan kezelni minden problémát, de megfelelően alkalmazva jótékony hatása vitathatatlan és bármely más gyógymód kiegészítéseként is bátran használható.

Forrás: http://erkelamicegled.lapunk.hu

Leave a Comment