10 ok, amiért egészséges a citrom

Írta admin 2019. 06. 04. 0 hozzászólás



1. Facsarjuk vízbe


Lehetőség szerint ne adjunk hozzá cukrot, szürcsöljük el anélkül -, vagy tegyük még finomabbá ízletes halételeinket, így gyorsan értékes vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz jutunk.
 

2. A bennük lévő C-vitamin segít a kollagén előállításában

Ennek hiányában a bőr megereszkedik és ráncossá válik. Tehát a citrom és lime fogyasztásának előnyeit szó szerint a saját bőrünkön érezhetjük.
 

3. Antioxidánsokban gazdagok

De salátánkra ne csak ezért locsoljuk a levüket, hanem azért is, mert egy fele-fele arányban készülő citromleves-ecetes öntet 15 perc alatt megöli az esetleg a salátán maradt baktériumokat, ezáltal jó néhány betegségtől segíthet megvédeni a családunkat.

4. Folsavat is tartalmaznak
 

Várandósoknak azért is fontos a folsav, mert segíti a magzat növekedését.
 

5. A citrom és lime leve és héja is segíthet csökkenteni a vérnyomásunkat

Azonban ha gyógyszert is szedünk magas vérnyomásra, mindenképp beszéljük meg orvosunkkal, hogy mennyi fogyaszthatunk ezekből, mert bizonyos citrusfélék módosíthatják a gyógyszerek hatását.
 

6. Védi szívünket

A citromban és lime-ban lévő flavonoidok hozzájárulnak szívünk egészségének megőrzéséhez is. A tudósok szerint ez valószínűleg azért lehet így, mert segítenek a vérzsír- és vércukorszintnek egészséges tartományban maradni, ez pedig hosszabb távon jót tesz az ereknek.
 

7. Agysejtjeinket is megvédik a méreganyagoktól

Hatékonyan fellépnek a sejtekben kialakuló gyulladás ellen is, ami olyan súlyos betegségek kialakulásának kedvezne, mint a rák, a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór.
 

8. A rossz koleszterin ellen

Afokhagymaés a citromlé napi fogyasztása a szakemberek szerint segít a "rossz" koleszterinszint csökkentésében.
 

9. Segíthetnek a súlycsökkentésben

Egereken végzett kutatások eredményei legalábbis ezt támasztják alá -, illetve a vesekő kialakulásának megakadályozásában is nagy szerepe lehet ezeknek a citrusféléknek.
 

10. Megfázáskor is hasznos

Tudósok szerint a citrom és a lime fogyasztása nem véd meg a megfázástól, de segít gyorsabban túllendülni a betegségen. Szóval ha már jelentkeznek az első tünetek, jöhetnek a citrusfélék - akár nagy dózisban is -, a mielőbbi gyógyulásért.

Forrás: hazipatika.com

Leave a Comment