A mobil káros hatásai és az elektroszmog

Írta admin 2016. 04. 29. 0 hozzászólás Életmód,

 

A kérdésben, hogy vajon egészségre káros-e a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás, máig nincs egyetértés. A mobilok gyors elterjedése miatt még nincs információnk a hosszú távú hatásokról, ezért sok kutató elővigyázatosságra int.

A mi generációnkat érintő kérdésről van szó, lehet, hogy csak néhány év múlva fogunk szembesülni a telefonálás negatív következményeivel. Nemcsak a mobiltelefon sugároz. Az elektromágneses sugárzásokat sajnos koktélban kapjuk. A rádió, a TV, a wi-fi és a mobiltelefon-hálózat által kibocsátottakhoz hozzájön a magasfeszültségű vezetékek és az otthoni elektronikus eszközök (pl. számítógép és a mikrohullámú sütő), valamint a vezeték nélküli otthoni telefonok rezgése. A minket körülvevő sugárzási terhelést nevezzük elektroszmognak.
 
Elektroszmog
 
Nincs választásunk.
Az a gond, hogy elektroszmog vesz körül akkor is, ha használod ezeket a készülékeket, és akkor is, ha nem. A szomszéd wi-fi-je a te lakásodban is fogható, a buszon a melletted ülő hölgy pedig végig telefonálja az utat. Lehet, hogy jobban jár az, aki nem használ mobiltelefont, de tökéletesen úgysem tudja sugárzásmentesíteni a környezetét.
 
Mobiltelefon hatása a sejtekre
A svéd Lund Egyetem kutatói patkányokkal végeztek kísérleteket, hogy kiderítsék a mobiltelefonok esetleges káros hatásait. Azt találták, hogy a mobiltelefon-sugárzásnak itett állatok agyában károsodtak az idegsejtek. A besugárzás hatására a vérből olyan molekulák is átjuthattak az agyba, amelyek normális esetben kiszűrődnek, és amelyek károsíthatják az idegszövetet. A károsodás egyenesen arányos volt a telefon SAR értékével, azaz a besugárzás erősségével (ez az érték a használati útmutatóban, a biztonsági előírások között van feltüntetve).
 
Milyen kockázatot rejt magában a mobil sugárzása?
Eddigi megfigyelések alapján a negatív hatások között szerepel a fejfájás, a fáradékonyság, a fülzúgás, a koncentrációs és tanulási nehézségek, a DNS károsodásának lehetősége, a rákos folyamatok és a neurológiai betegségek kockázatának növekedése.
 
Csökkenthetjük a kockázatot.
 
 Itt van néhány tipp, amelyek segítségével mindenki csökkentheti a rá jutó sugárzás mennyiségét.
 
A mobiltelefon kiválasztásakor ügyelj a SAR-értékre. A lényeg, hogy minél alacsonyabb SAR-értékű eszközt válassz.
 
Próbáld kevesebbet használni a mobilodat. Nemcsak telefonáláskor, hanem játék és zenehallgatás közben is ér a sugárzás.
 
A hívás kezdetén, a kapcsolat létrejötte előtt és sms-küldésekor tartsd a testedtől távol a telefont, mert ilyenkor erősebben sugároz.
 
Éjszakára kapcsold ki és tedd el a fejed mellől a telefont!
 
Ne tartsd a mobilod a zsebedben. Fiúknál a sugárzás befolyásolhatja a nemzőképességet is.
 
Metrón, autóban, buszon és vonaton ne telefonálj, mert ilyenkor a rossz vétel miatt jobban sugároz a telefon.
 
Érdemes RF3-headsetet használni telefonálás közben, mert ez az orvosi sztetoszkóphoz hasonlóan egy levegőcsövön keresztül továbbítja a hangot a fülünkhoz, és így csökkenti a fejet érő elektromágneses sugárzást.
 
Légy figyelemmel másokra! Telefonálás közben menj messzebb a többiektől.
 
Otthon használjatok sima, vezetékes telefont!
 
Forrás: www.eszmog.hu

Címkék: tags