Újévi fogadalmak az egészség jegyében

Írta admin 2019. 01. 04. 0 hozzászólás

Nem kell, hogy felforgató hatású fogadalmakat tegyen az újévben, elég, ha azok apránként segítik hozzá a nagy, végső célhoz. Ehhez gyűjtöttünk össze néhány hasznos tanácsot.
 

A túl nagy pálfordulásra késztető fogadalmak többnyire a néhány napos kezdeti lelkesedés után hamvukban halnak meg, és ezzel nemcsak saját magának okozhat csalódást, hanem a környezetében élőknek is. A klasszikusok közötti dobogós elhatározásokat nem kell egyből legyűrni, nem kell egyik percről a másikra a gyorséttermi menüről vegetáriánusra váltani, vagy a mozgáshoz nem szokott mindennapokba egyből heti 3-4 edzést beiktatni.



Hogy a fogadalmak betarthatók legyenek, és inkább ugródeszkául szolgáljanak a nagyobb léptékű változáshoz, törekedjen az alábbi apró lépésekre az új évben! 

Fogyni fogok!

  • Ha nem elég kitartó ahhoz, hogy kövesse a szigorú étrendeket, akkor előkészítő lépésekkel fogjon hozzá: többször egyen keveset, és lassacskán igyekezzen egészségesebbé tenni étrendjét!
     
  • Ha az elhatározás megvan, először tisztázza, hogy mi az elérni kívánt célsúly! 
     
  • Tudatosítsa, hogy a divatdiétákkal magában semmire nem megy, és hogy mozgást is be kell iktatnia a fogyás érdekében.
     
  • A lassú, heti 0,5-1 kg fogyás a legreálisabb elvárás, melyet nem koplalással vagy kevesebb étkezéssel fog elérni.
    Szakemberek szerint az 1200-1500 kcal az az energiamennyiség, amelynél a fogyás beindulhat.
     
  • Mérsékelje a zsiradékfogyasztást! Az ételkészítésnél a húsokról távolítsa el a látható zsiradékot, bő zsírban sütés helyett válassza az alufóliában, teflonedényben való sütést, esetleg grillezést, tejtermékek és húskészítmények esetében pedig részesítse előnyben a zsírszegényebbeket!
     
  • A zöldség és a gyümölcs télen is naponta ötször kerüljön az étrendjébe, és a reggelit sose hagyja ki!
     
  • Ha semmiképpen nem tudja másképp megoldani az étkezést, mint gyorsétteremben, próbáljon ott is egészségesebb ételeket: salátát, grillezett csirkemellet, zöldségköretet, gabonaköretet választani.

Mozdulok, ígérem!

  • Ha a fejébe vette, hogy a következő évben elkezd sportolni, ne azzal kezdje, hogy az első útba eső konditeremben vesz egy 10 alkalmas bérletet, hanem ennél gondolkozzon kicsit tovább. Érdemes végiggondolni, hogy milyen az a sport, ami leginkább fekszik önnek: a kitartást igénylő, izzasztó, vagy inkább a kikapcsolódást szolgáló, például táncos mozgásforma.
     
  • A motiváció tekintetében aszerint döntsön, mi nem hagyja lazsálni mozgás közben: a zene, egy társ, aki önnel együtt csinálja a gyakorlatokat, egy edző, aki noszogatja? Netán a mérhető eredmények?
     
  • Először próbálkozzon az otthon, eszköz nélkül is végezhető mozgásokkal, mielőtt a nagy lelkesedésben vesz egy drága szobabiciklit vagy elliptikus trénert! Tornázzon DVD-re, vagy egyszerűen kapcsolja be a rádiót, és idézze fel az iskolai tornagyakorlatokat a nappaliban! Válassza a futást, ha a lakás, ház környéke alkalmas erre, pattanjon kerékpárra, vagy ragadja meg az ugrókötelet!
     
  • Csempésszen a különböző napszakokba is mozgást: ne hívja a liftet, inkább gyalogoljon, ne menjen hazáig busszal, tegye meg gyalog az utolsó megállónyi távolságot!
     
  • Keressen partnert, aki hasonló terveket fontolgat az újévben, már ami a mozgást illeti! Az ember kevéssé hajlamos lustaságból lemondani a parkban tervezett futást, az aerobikot, ha valaki máshoz is kell alkalmazkodnia, vagy barátjával is megbeszélte.

Káros szenvedély, rossz szokás? Viszlát!

  • A nassolás sok felesleges kilóért felelős? Mi lenne, ha ezentúl egészségesebb nasikkal próbálkozna? A nyers zöldségek, a felszeletelt alma egészségesebb alternatívát kínálnak a csokoládénál és a sós ropogtatnivalóknál! Ezek előkészítése időigényesebb ugyan, mégsem jelentenek felesleges kalóriát, és a rostbevitelt is növelik. Az olajos magvakat is magunk elé vehetjük, ha támad a nassolási vágy, de azzal mindig számoljunk, hogy ezek rendkívül kalóriadúsak!
     
  • A kávé és az energiaital elengedhetetlen részét képezi a reggeli rutinnak, vagy a délutáni energizáló perceknek? Napi kávéfogyasztást fokozatosan tudja csökkenteni, ha mondjuk minden második csésze fekete helyett inkább zöldtea, vagy frissítő és élénkítő hatású gyógyteákat fogyaszt. És a gabonakávét próbálta már? Ezt a magasvérnyomás-betegségben szenvedők is fogyaszthatják nyugodtan, ízében pedig meglehetősen hasonlít a kávéra!
     
  • Ideális lehet az újév arra is, hogy leszokjuk az idegesítő szokásokról pl. a körömrágásról.

Leave a Comment