Egészséget Mikusára

Írta admin 2018. 11. 30. 0 hozzászólás

Újabb édességdömping vár a család legkisebb tagjaira. A feltartóztatatlanul áramló finomságoknak sajnos jelentős része nem jó minőségű - és sok esetben magával a mennyiséggel is komoly probléma van.


 

Az otthon kitett csizma mellett az óvodai/iskolai közösségek is szükségét érzik az ehető ajándékok adásának, és bizony a szűk anyagi keret nem kedvez a minőségi alapanyagoknak. Ugyanez a helyzet a tágabb rokonsággal, ahol nincs olyan szoros kapcsolat, ami lehetővé tenné, hogy a szülők beleszóljanak abba, mit hoz az adott rokon Mikulása. Viszont a szűk család „nevelhető”.


December sok édességet tartogat még a gyerekeknek, inkább minőségi finomságokat adjunk nekik Mikulásra!Nagyanyáink korában, sőt a mi gyerekkorunkban sem volt ekkora felhajtás a karácsonyt megelőző Mikulás körül. Talán pont azért, mert utána jött az igazi nagy ünnep, talán nem ért még minket el a kapitalizmus „vásárolj-szele” - és nem is nagyon volt mit vásárolni. Az ajándékot a csokoládé mellett mogyoró, s az évnek ebben a szakában néhány helyen fellelhető banán, narancs és mandarin jelentette. Ma már ezeknek a déligyümölcsöknek nincsen újdonság ereje, hiszen egész évben – viszonylag jó áron – beszerezhetőek. Viszont ez a vonal követhető.


Az egzotikus, különlegesebb gyümölcsök is lehetnek meglepetések

Manapság is találunk olyan különleges gyümölcsöket, amelyek nyugodtan tekinthetünk ajándéknak, hiszen különlegesek, és áruk miatt biztosan nem válnak a hétköznapi konyhánk részévé. Ezek a kulináris kiruccanások színesíthetik a gyerekek/felnőttek számára összeállított ajándékkosarat. A mostanában már gyakorta feltűnő és nem is vészesen drága sharon gyümölcs, datolyaszilva vagy ismertebb nevén khaki mellett vehetünk gránátalmát, fügét, vagy kipróbálhatjuk a licsit, a mangót vagy a sárkánygyümölcsöt.


 

A friss gyümölcsök mellett nyugodtan ajándékozhatunk aszalt gyümölcsöket is. Klasszikus mikulási ajándéknak számít az aszalt datolya, de a legtöbb gyerek kifejezetten rajong az aszalt sárgabarackért, így azt is tehetünk az ajándékokhoz. A barack mellett nagyon finom az aszalt szilva, a mangó, az ananász és az eper is. Az aszalt gyümölcs is finom csemege, főleg ha vegyesen válogatjuk.

A gyerekkorunkban megszokott mogyoró helyett vehetünk makadámdiót, paradiót, pekándiót, kesudiót, jóféle pisztáciát, amelyek általában szintén nem tartoznak a mindennapjainkhoz. Ezek a csonthéjasok amellett, hogy nagyon finomak, kifejezetten egészségesek is.


Nézzük meg, miből készül a választott csokimikulásunk...

Csokoládéfronton - ha lehet - a mennyiséget cseréljük föl a minőséggel. A csokoládémikulásokon lévő címkét minden esetben alaposan olvassuk el vásárlás előtt, mert rögvest kiderül, hogy úgynevezett tejbevonóból készültek-e a figurák, vagy valódi csokoládét használtak az elkészítésükhöz. Ez utóbbi nem csak egészségesebb, de sokkalta finomabb is. A nagyobb gyerekek esetében – ahol már nincs igény a Mikulás formájú csokoládékra – érdemes valamilyen minőségi, táblás csokoládét választani. A paletta hihetetlenül széles. Az olasz, belga, angol, francia csokoládék mellett a magyar kézműves csokoládékészítők is gazdag kínálattal várják a vásárlókat. Az előre gyártott táblák mellett készíttethetünk egyénre szabott táblákat is, a kedvenc bonbonokból összeállíttathatunk egy dobozkára valót, s 6-8 bonbonnal már tökéletesen megmutathatjuk, hogy mennyire fontos számunkra a másik.


Persze a csoki sem maradhat el, de különlegesebb csokit válasszunk, a kevesebb több!Azoknak, akik kellő affinitást éreznek magukban – és van idejük és lehetőségük is –, érdemes házi bonbonkészítésbe fogni. A legegyszerűbb trüffeltől kezdve a különféle töltött bonbonokon át, sőt házi szaloncukorral is megtölthető az ablakba kitett kis csizma.

Ha nem szeretnénk csokoládét adni, akkor készíthetünk vagy vásárolhatunk jóféle kekszeket, amelyeket mintázhatunk, beleírhatjuk az ajándékozott nevét, vagy akár még Szent Miklóst is megformázhatjuk. Egyébként a keksz tökéletes karácsonyi ajándék lehet a tágabb rokonság és a munkatársak számára is. A keksz azért is jó, mert viszonylag egyszerű alapanyagokból készül, személyes és könnyen kivitelezhető.


Aprósütik, ünnepi kekszek is kerülhetnek a mikuláscsomagbaA sok azonnali finomság mellett élményeket is adhatunk. Ajándékkártyákat készíthetünk, amelyen egy-egy közös sütögetést, kakaózást, felnőtteknek, nagykamaszoknak forralt borozást ajándékozunk. Ezek az ajándékkártyák jól működhetnek a baráti társaságon belül is.

Persze felmerül a kérdés, hogy az ajándékozott mennyire fog örülni egy limitált mennyiségű, de gondosan összeválogatott csomagnak, míg a környezetében lévő gyerekek kazalszám kapják az olcsóbb, felesleges kalóriában és gyengébb alapanyagokban gazdag meglepetéseket. Ez már csak a szülőn, a nevelésen múlik.

Forrás: www.mindmegette.hu

Leave a Comment