A görögdinnye jótékony hatása

Írta admin 2018. 06. 28. 0 hozzászólás

A görögdinnyét azért sorolhatjuk az egyik legegészségesebb gyümölcsök közé, mert az egyik legerősebb antioxidánst tartalmazza.

Vitaminok terén nagy mennyiségben megtalálható benne az A- és C-vitamin. A C-vitaminra minden évszakban nagy szükségünk van, ezét érdemes nyáron is fogyasztani olyan gyümölcsöket, melyek tartalmazzák ezt a vitamint, ezek közül pedig a görögdinnye jó választás lehet. A B-vitaminok közül megtalálható benne a B1-, a B6-vitamin, továbbá magnéziumot is tartalmaz.


 

A görögdinnyében a gyümölcsök közül a legnagyobb mennyiségben van jelen a likopén, ami a gyümölcs vöröses színét adja, ez a hatóanyag pedig csökkenti a prosztatarák kialakulásának okát. Arról nem is beszélve, hogy a dinnyében a sok antioxidáns csökkenti az ízületi gyulladások, a rák és a szívroham kialakulásának kockázatát.
 

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a görögdinnye nem tartalmaz zsírt, szervezetünkben pedig növeli az energiatermelést a fogyasztása, de megvéd minket többek között az időskori vakság kialakulásától is.
 

A görögdinnyében lévő citrullin egy hasznos aminosav, ami egy másik aminosav, az arginin előállításához használ, amit a testünk úgy hasznosít, hogy a szervezetünkben lévő ammóniát hatékonyan eltávolítja. A dinnyében lévő mangán vágykeltő hatású, emellett segít a véralvadásban, és a nemi hormonok termelődésében is fontos szerepet játszik.
 

10 dkg görögdinnye körülbelül 29 kalóriát tartalmaz, ami nagyon alacsony, tehát egyáltalán nem hizlal. Továbbá 90-95%-ban vizet tartalmaz, ezért nyáron kiváló gyümölcs a folyadékpótlás szempontjából is.


 

Mire ügyeljünk akkor, amikor dinnyét vásárolunk?
 

Ha belépünk az üzletbe, sokszor tanakodunk azon, hogy vajon melyik dinnyét válasszuk. Elsőnek jó ha megvizsgáljuk a dinnye szárát, ha már száraz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy érett.
 

A zöld külsejű dinnyén a sárgafoltok azt a részt mutatják, ahol a dinnye nem ért meg. Régi jól bevált módszer az is, ha megkocogtatjuk. Ha kongó hangja van, akkor az azt jelenti, hogy a dinnye érett, ha pedig a dinnye a kocogtatás során tompa hangot ad ki, akkor inkább ne vásároljuk meg.

Forrás:Femcafe

Leave a Comment