Hogyan hat a teafogyasztás a csontokra?

Írta admin 2016. 10. 21. 0 hozzászólás

 

Egy új kutatás kimutatta, hogy azoknak az idősödő nőknek, akik rendszeresen fogyasztanak teát, magasabb a csontsűrűségük, és kisebb mértékű a csontritkulásuk, mint kortársaiknak - számol be a WebMD amerikai egészségügyi portál.

 

A kutatás során 275, olyan 70 és 85 év közötti ausztrál nőt vizsgáltak, akik egy öt éves oszteoporózis kezelésen vettek részt, mely a fekete és zöldtea hatásait vizsgálta. Természetesen a vizsgálat elején és végén is mérték a résztvevők csontsűrűségét.

 

A kapott eredmények azt mutatják, hogy a rendszeres teafogyasztók csontsűrűsége nagyobb, mint kortársaiké. Ezen kívül a csontritkulás mértéke is kisebb volt a vizsgálatban résztvevők esetében, mint a nem teázóknál. A kapott eredmények kiértékelésekor figyelembe vettek olyan egyéb tényezőket is, mint a dohányzás vagy kalciumtartalmú; étrend-kiegészítők használata. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy nem találtak összefüggést a naponta elfogyasztott tea mennyisége és a csont ásványi-anyag sűrűsége között.

 

 

A flavonoidoknak köszönhető

 

A kávéfogyasztásban, fizikai aktivitásban, dohányzásban való eltéréseknek nem volt számottevő befolyása a kapott vizsgálati eredményre. Mindezek figyelembevételével nyugodtan kijelenthetjük, hogy a teafogyasztásnak pozitív hatása van a csontsűrűségre, valamint csökkenti a csontritkulás mértékét. A kutatók úgy gondolják, mindezt a teában található olyan fitokemikáliák okozzák, mint például a flavonoidok, melyekről köztudott, hogy csonterősítő hatásúak.

Forrás: webbeteg.hu

 

 

Leave a Comment