Tanácsok azoknak, akik le akarnak szokni a dohányzásról

Írta admin 2018. 05. 17. 0 hozzászólás

A dohányzást még a dohányosok is rossz szokásnak tartják, ennek ellenére sokan nem tudnak, nem akarnak lemondani káros szenvedélyükről. Pedig ha megvan az elhatározás, nem lehetetlen leszokni.


 

A dohányzás nem egyszerűen rossz szokás, hanem valós függőség a nikotintól, erősebb az alkoholfüggőségnél is. Kutatások szerint a nikotinfüggőség kialakulásához a férfiaknak 120 napra, a nőknek viszont mindössze 21 napra van szükségük. A nikotin gyors hatást fejt ki az agy jutalmazó központjára; a cigarettafüst beszívása után mindössze 8-10 másodpercre van szükség ahhoz, hogy az agy máris jutalmazza az idegrendszer - az elején ezért élvezetes a dohányzás. Egy idő után viszont már azért van szükség újabb és újabb szál cigarettára, hogy fenntartsuk a nikotinszintet a szervezetben. A csökkenő nikotinmennyiség ugyanis ingerültséget, idegességet okoz.

Ha rendszeresen dohányzunk, rítusokat is kialakítanak a cigarettázás köré. Élményekkel, külső hatásokkal, környezeti ingerekkel kötjük össze, melyeket az idegrendszer összekapcsol a nikotin hatásával. Így lehet, hogy egyes környezeti ingerek (kávézás, társasági beszélgetés) is felébreszthetik a dohányzás utáni vágyat.
 

Leszokni, de hogyan?

1. Ha megvan bennünk az igény a leszokásra, jelöljük ki azt a napot, amikor letesszük a cigarettát, és készüljünk fel rá lelkileg is. Gondoljuk át, milyen előnyeink származnak majd ebből, és erősítsük meg magunkat abban, hogy nincs szükségünk a cigarettára ahhoz, hogy boldogok legyünk. Gyűjtsünk minél több érvet a leszokás mellett, hogy aztán egy-egy gyengébb pillanatban, ha meginognánk, legyen kapaszkodónk.

2. Gondoljuk át, mikor és milyen helyzetekben érzünk késztetést arra, hogy rágyújtsunk, és mit érzünk egy-egy slukk után. Így fel tudunk készülni a nehézségekre.

3. Meséljük el családunknak, barátainknak, hogy szeretnénk leszokni, hogy ezzel is erősítsük önmagunkat. Dohányzó ismerőseinknek jelezzük szándékunkat, és kérjük meg őket, hogy jelenlétünkben ők se gyújtsanak rá.

4. Távolítsuk el környezetünkből a dohányzásra utaló tárgyakat, és szabaduljunk meg a dohányzásra emlékeztető szagoktól.

5. Tervezzük meg, hogyan tesszük egészségesebbé az étkezésünket, valamint iktassunk be az életünkbe rendszeres mozgást. Ezzel is segíthetjük testünket, hogy könnyebben viselje az elvonást.

6. Tűzzünk ki egy célt, mire költjük a megspórolt pénzt, a napi adag árát gyűjtsük perselyben - meg fogunk lepődni, mennyi jön majd össze.


 

Elvonási tünetek

Készüljünk fel az elvonási tünetekre! Van, aki jól viseli a cigarettamentességet, más borzalmasan érzi tőle magát. Előfordulhatnak alvászavarok, koncentrációs nehézségek, agresszió, depresszió, nyugtalanság, megnövekedett étvágy, fejfájás, szorulás, fáradtság, sóvárgás a cigaretta után. A tünetek az első héten a legkellemetlenebbek, néhány hét után enyhülnek, majd fokozatosan meg is szűnnek. A rendszeres folyadékfogyasztás, a mozgás és az alvás kombinációja mindegyik problémát enyhíti!
 

Ne engedjünk a sóvárgásnak, az csak átmeneti: 10-15 perc alatt elmúlik, akár rágyújtunk, akár nem. Ha mégis nagyon vágyunk a cigarettára, igyekezzünk a dohányzás elhagyásának pozitív hatásaira gondolni: ilyen a fizikai teljesítőképesség fokozódása, a légzés könnyebbé válása, a bőr lassabb öregedése, az ízlelő- és a szaglóképesség javulása, a kéz és a fogak elszíneződésének megelőzése, a kellemetlen dohányszagtól való megszabadulás.



Ha abbahagyjuk...

20 perc múlva: vérnyomás és a pulzus normalizálódik, a vérkeringés javul.
8 óra múlva: csökken a vérben a szén-monoxid szintje, javul a fizikai közérzet.
24 óra múlva: a tüdő tisztulni kezd, az ízlelés és a szaglás javul. 
48 óra múlva: a vérből teljesen eltűnik a szén-monoxid. 
2-3 nap múlva: kevesebb nyák képződik a garatban, csökkennek a légzési panaszok.
5-7 nap múlva: jelentősen javul az ízlelés és szaglás, frissebbé válik a lehelet, tisztábbak a fogak.
2-3 hét múlva: megszűnnek az elvonási tünetek, csökken a vérrögképződés kockázata.
4 hét múlva: a köhögés és a légzési problémák megszűnnek, nő az energiaszint és az ellenálló képesség.
2-3 hónap múlva: a légzésfunkciók 5 százalékkal javulnak.
1 év múlva: a szív - és érrendszeri betegségek kockázata a felére csökken.
2-3 év múlva: a tüdőgyulladás, légúti betegség, influenza kialakulásának kockázata nem magasabb a nemdohányzókénál.
5 év múlva: a tüdő-, garat-, nyelőcső- és hólyagrák kialakulási kockázata felére csökken.
5-10 év múlva: a keringési betegségek és a trombózis kialakulási kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.
10 év múlva: a tüdőrák kockázata feleződik, csökken a csontritkulás kockázata.
15-20 év múlva: a tüdő-, garat-, nyelőcső- és hólyagrák kockázata a nemdohányzókéval megegyezik.

Forrás: 
50plusz.hu

Leave a Comment