Hogy töltik a sikeres emberek a hétvégéjüket?

Írta admin 2017. 07. 19. 0 hozzászólás

A sikeres emberek tudják, hogy hétvégén muszáj sebességet váltaniuk, hogy hétfőn 110 százalékra is elég energiával tudják kezdeni.

 

 

A Stanford egyik legfrissebb tanulmánya szerint az emberi produktivitás drasztikusan csökken, ha a heti munkaórák száma meghaladja az 50 órát, és teljesen leesik, ha 55 óránál többet is dogozik valaki. Megfigyelték, hogy az 55 órát dolgozók ugyanannyit érnek el egy hét alatt, mint a 70 órát dolgozók. A fennmaradó órák teljesen feleslegesek tehát.

 

Adunk tíz tippet arra, hogyan legyen pihentetőbb a hétvégéd egy 50-55 órás munkahét után.

 

Kelj fel ugyanakkor, amikor szoktál!


Csábító gondolat, hogy hétvégén behozzuk a hétköznapi alváshiányunkat, de sajnos az össze-vissza kelés megzavarja a már kialakult bioritmusunkat, az agyunk ugyanis beállt a rendszeres ébresztésre, és ha átalusszuk a szokásos ébredési időnket, fáradtnak és másnaposnak érezzük magunkat. Ez nem csak a hétvégédet teszi tönkre, de veszélyezteti azt is, hogy hétfőn maximálisan kipihenten kezd a hetet. Ha többet aludnál hétvégén, feküdj le korábban!

 

Reggeli én-idő


Nehéz a hétvégéken saját időt találni, főleg, ha családja van az embernek. Ugyanakkor a reggeli saját program kitisztítja az agyat és boldoggá tesz. És segít ugyanakkor kelni, mint hétközben. Az agy ébredés után 2-4 órával a leghatékonyabb. Érdemes ezért sporttal kezdeni a reggelt, majd később szellemi tevékenységre váltani.

 

Mini programok


Vegyél jegyet egy jó koncertre vagy színdarabra, vagy foglalj egy szobát a közeledben nyíló vadiúj hotelbe! A futópad helyett pedig menj túrázni! Próbálj ki új dolgokat, vagy olyanokat, amelyeket rég próbáltál! A tanulmányok azt mutatják, ha tudjuk, hogy valami izgalmas vár ránk a hétvégén, a hetünk is jobb lesz, mert arra gondolunk!

 

Folytasd kedvenc tevékenységeidet!


Ami kikapcsol, az elűzi a stresszt és nyitottá teszi az agyat az új megközelítésekre. Csinálj mindent, amiben örömed leled! Zenélj, írj, fess – vagy csak játssz a gyerekeiddel!

 

Kapcsolj ki!


A stand by üzemmódba kapcsolás az egyik legfontosabb dolog ezen a listán. Ha a hétből hét nap teszed magad elérhetővé, csekkolod az emailjeidet, annak hihetetlen magas stresszfaktora van. Kapcsolódj ki elektronikusan is péntek délutántól hétfő reggelig. Ha nem bírod ki, jelölj ki idősávokat, amikor megnézed a levelezésed, mondjuk amikor fodrásznál ülnek a gyerekeid vagy a hétvégi ebéd után.

 

Hagyd a házimunkát!


A házimunka legidegesítőbb szokása, hogy felzabálja a hétvégédet. Így nem lesz esélyed pihenni és relaxálni. Allokálj idősávokat a házimunkára és ha nem végzel a megadott idő alatt, hagyd a jövő hétvégére!

 

Mozogj!


Ha nincs időd a sportra hétköznap, pótold hétvégén, van rá 48 órád! Ráadásul mozgás közben rengeteg új ötleted támadhat, a friss levegőn mozgás pedig a kreativitásod fejleszti. Mindegy, hogy mit mozogsz, az endorfinnal hálálja meg. A lényeg, hogy mindig találj időt a mozgásra hétvégén!

 

Gondold át, mi történt a héten!


A hétköznapokban nincs lehetőség nagyobb látószögben nézni a kihívásokat. Használd a hétvégét arra, hogy messzebbről is megnézd, mik a legnagyobb kihívások számodra, a céget vagy az iparág számára, amelyben dolgozol!

 

Tölts minőségi időt a családoddal!


A családdal töltött idő a legjobb feltöltődés és relaxáció, soha ne hagyd ki! A hektikus hétköznapokba nincs értelme különprogramokat beszorítani, de hétvégén vidd el a gyerekeid a játszótérre, párodat a kedvenc éttermébe – és látogassátok meg a családotokat is!

 

Készülj a következő hétre!


A hétvége remek lehetőség, hogy nagyvonalakban átgondold a következő hetedet. Elég rá maximum fél óra, de a tervezéssel és előre gondolkodással kevesebb stresszel kezded a hétfőt.

Leave a Comment