A sokoldalú körömvirág - Milyen problémák esetén hatásos?

Írta admin 2017. 06. 26. 0 hozzászólás

 

A körömvirág (Calendula officinalis) egész Európában elterjedt gyógynövény. A gyógyászatban a szárított virágokat használják fel, mivel a növény értékes hatóanyagai nagyrészt a sárga színű virágokban koncentrálódnak.

 

A körömvirág Észak-Afrikában és a Földközi-tenger partvidékén őshonos, mára azonban világszerte elterjedt. Ezt a melegkedvelő növényt kerti dísznövényként és gyógynövényként egyaránt hasznosítják. Virágait évszázadok óta használják az orvoslásban, gyógyító hatását a mai modern orvostudomány is elismeri.

 

 

Mire jó a körömvirág?

 

A kamilla és az árnika mellett a körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövény. Gyógyításra a körömvirág főzetét, vizes vagy alkoholos kivonatát használják, vagy kenőcsként alkalmazzák. Belsőleg gyomor- és bélrendszeri fekélyek, májproblémák valamint menstruációs panaszok kezelését szolgálja.

 

A körömvirág hatóanyagai közé tartoznak a falvonoidok, a szeszkviterpének, karotinoidok, a kumarin és az illóolajok.

 

Ennek az igénytelen növénynek a virága sebgyógyulást elősegítő, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és immunerősítő hatással rendelkezik. Nehezen gyógyuló, burjánzó, enyhébb égési, vágott vagy forrázott sebek, hegesedések, ekcéma, bőrviszketés, pattanások, véraláfutás, enyhébb napégés gyógyítására is alkalmas. Külsőleg a körömvirág kenőcs alkalmazható. Ecsetelőkben, szájöblögetőkben hatóanyagai a szájnyálkahártya és a fogíny gyulladásainak csökkentését segítik elő.

 

A körömvirág kisbabák és felnőttek bőrének ápolására egyaránt alkalmas. Allergiás személyek azonban elővigyázatosan bánjanak vele, mert bőrükön külsőleg alkalmazva allergiás reakciót válthat ki.

 

Körömvirág a kozmetikumokban

 

A flavonoidok oxidatív hatással rendelkeznek. A szeszkviterpéneknek és zsírsavaknak bőrápoló és puhító hatásuk van. A bőr öregedésének lassítására is megfelel a körömvirág-kivonat.

 

Forrás: webbeteg.hu

 

Leave a Comment