Allergia: nem csak a parlagfű lehet a bűnös!

Írta admin 2017. 03. 29. 0 hozzászólás

Tudta, hogy nem csak a parlagfű lehet felelős a nyári, szezonális allergiáért? A szervezetünket érintő környezeti terhelés a különböző keresztallergiák kialakulásának veszélyét is magában rejti. Vitaminszükségletünk nagyobbik részét nyáron kell beszereznünk a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával.

 

 

A pollenallergiásoknál előfordulhat úgynevezett keresztallergia, amelynek során az elfogyasztott gyümölcs- vagy zöldségféle váltja ki a szokványos allergiás tüneteket, úgymint a vizes orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás vagy a szemkönnyezés, szemviszketés. Például parlagfű-allergia esetében a dinnyefélék, paradicsom, míg fekete üröm allergiánál a zeller vagy a petrezselyem. Ha van hasonló tapasztalata, érdemes kivizsgáltatni a kiváltó okokat, mert a nem kezelt allergia idővel komolyabb légzőszervi betegségek (pl. asztma) forrása is lehet.

 

Keresztallergia táblázat

 

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy a pollenallergiás beteg milyen más élelmiszer, gyümölcs, zöldség elfogyasztása után észlelheti az allergia tüneteit úgy, mintha az eredetileg megállapított pollenallergia szezonja lenne:

 

 

Fontos a családi kórtörténet

 

Ahol egy családban mindkét szülő allergiás, ott a gyermekeknek is jelentős esélyei vannak arra, hogy valamilyen allergia szenvedőalanyai legyenek. Allergia gyanúja eseten alapos allergológiai, pulmonológiai kivizsgálás szükséges.

 

A tünetek enyhítésére többféle gyógyszeres kezelés áll rendelkezésre, melyek hatékonyak, ugyanakkor jól tolerálhatók, mellékhatásaik csekélyek. A kezelés fontos alappillére az allergének kerülése. A szakorvosi kivizsgálás és gondozás eredményeképpen az allergiás tünetek jelentősen enyhíthetők, javul a betegek életminősége, csökken az asztma kialakulásának esélye.

 

Forrás: webbeteg.hu

 

 

 

Leave a Comment