A szerelem pozitív hatásai

Írta admin 2017. 02. 03. 0 hozzászólás

A SZERELEM GYÓGYÍTÓ EREJE A SZERETŐ PÁRKAPCSOLATBAN ÉLŐ NŐKNEK EGÉSZSÉGESEBB A SZÍVÜK, A SZOROS BARÁTI KÖRREL RENDELKEZŐ EMBEREK RITKÁBBAN FÁZNAK MEG, A GONDOSKODÓ SZÜLŐK GYEREKEI FELNŐTTKORUKBAN ELLENÁLLÓBBAK LESZNEK A BETEGSÉGEKKEL SZEMBEN – A SZERETET TEHÁT AZ EGYIK LEGHATÉKONYABB ÉS LEGÖSSZETETTEBB GYÓGYÍR A VILÁGON. POZITÍV HATÁSÁT MÁRA MÁR AZ ORVOSTUDOMÁNY IS FELISMERTE.


 

A szerelem gyógyító ereje

 

A szerető párkapcsolatban élő nőknek egészségesebb a szívük, a szoros baráti körrel rendelkező emberek ritkábban fáznak meg, a gondoskodó szülők gyerekei felnőttkorukban ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben – a szeretet tehát az egyik leghatékonyabb és legösszetettebb gyógyír a világon.

 

Pozitív hatását mára már az orvostudomány is felismerte, így az utóbbi időkben egyre alaposabb kutatások igyekeztek megfejteni a szerelem egészségre gyakorolt hatását. A kutatások elsősorban a psziché hormon- és immunrendszerre gyakorolt hatására irányultak, és bebizonyosodott, hogy „jelenleg nem ismerünk még egy olyan gyógyszert vagy kezelést, melynek pozitív hatása összehasonlítható lenne a szerelemmel és intimitással” – mondja Dean Ornish amerikai szívspecialista.

 

A szerelem hatása a testre

 

Nem véletlenül lett a szerelem jelképe a szív – számos tudományos kutatás igazolta a szerelem gyógyító hatását a szívre. A Yale Egyetem kutatása szerint a szerelmes embereket kevésbé érinti az érelmeszesedés kockázata, stockholmi kutatók szerint pedig a harmonikus párkapcsolat kifejezetten segít megelőzni az elmeszesedést.

 

Az is bebizonyosodott, hogy egy szívinfarktus után a szoros érzelmi kapcsolatokkal rendelkező pácienseknek feleannyi esélye van egy újabb infarktusra, mint egyedülálló társaiknak. A biztos érzelmi háttér ugyanis boldogsághormonokat termel és csökkenti szívre káros stresszhormonok szintjét – vallják a kutatók. Ezen kívül könnyebben dolgozzuk fel a problémákat, ha van kivel megbeszélni azokat, ráadásul kutatások igazolják azt is, hogy sokkal egészségtudatosabban élnek azok, akik felelősséget éreznek szeretteik iránt.

 

A szerelem azonban nem csak a szívre fejt ki jótékony hatást, de például a sebek gyógyulását is meggyorsítja. Az Ohio-i Egyetem kutatói saját házasságukat tanulmányozva mutatták ki az összefüggést a sebek gyógyulása és párkapcsolatuk állapota között. Megfigyeléseik szerint egy-egy heves vita észrevehetően megnövelte a sebek gyógyulásának idejét – a veszekedések alatt ugyanis a gyógyulásért felelős fehérvérsejtek száma jelentősen lecsökkent, lassítva a gyógyulást. Ezzel szemben a szex például kifejezetten kedvező, hiszen ilyenkor fokozódik a bőr vérellátása, így több oxigén jut a sebekhez.

 

A szerelem ezenkívül immunrendszerünket is erősíti és a különböző fertőzések, vírusok ellen is védi a szervezetet. A szerelmesek például sokkal ritkábban és kevésbé kapnak el bizonyos betegségeket, mint azok, akik nem élnek párkapcsolatban – nekik ugyanis több immunsejt található a vérükben – magyarázzák az Ohio-i Egyetem tudósai. Ennek legvalószínűbb oka a gyakori szex, egy-egy aktus alkalmával ugyanis akár 150 %-kal is megemelkedhet a vérben található limfociták száma – felkészülve a megnövekedett fertőzésveszélyre. A mechanizmus egyébként a csókolózásnál is működik, a szervezet itt is hasonlóan az immunrendszer erősítésével reagál a lehetséges fertőzések elkerülésére.

 

Íme 10 bizonyított pozitív hatás:

 

1. Kevesebb orvosi látogatás

2. Kevesebb depresszió

3. Alacsonyabb vérnyomás

4. Kevesebb feszültség

5. Természetes fájdalomcsillapítás

6. Jobb stresszkezelőképesség

7. Kevesebb megfázás

8. Gyorsabb gyógyulás

9. Hosszabb élet

10. Boldogabb élet

 

És 4 szabály arra, hogy hogyan tartsuk boldogan a kapcsolatunkat:

 

1. Ha depressziós vagy feszült, kezeltesse magát.

2. Tanuljon meg kommunikálni és kezelni a konfliktust.

3. Csináljon szeretteivel rendszeresen, izgalmas és kihívást jelentő feladatokat.

4. Ünnepeljék meg egymás sikereit.

Leave a Comment