Őszi méregtelenítés

Írta admin 2018. 09. 27. 0 hozzászólás

Az őszi méregtelenítés célja nem csupán a szervezetünk megtisztítása, de leginkább az immunrendszerünk megerősítése, a télre való felkészítésre. 
A méregtelenítés nem csupán étkezési módosítást jelent, hanem egy teljes tisztítási folyamatot – kívülről és belülről. 

Az alábbiakban felsorolunk néhány jó tanácsot a Búzafűlé rendszeres fogyasztásán kívül, amire érdemes odafigyelni ősszel.

 

Őszi méregtelenítő ételek


Ősszel még mindig nagy a szezonális friss zöldség, gyümölcs választéka. Szerencsére ezek többsége Magyarországon is termeszthető, így olcsón és frissen beszerezhető vagy termeszthető egy konyhakertben.

 

Gabonafélék: feltétlenül kerüljük a finomított lisztet, helyettük alkalmazzunk barnarizst, hajdinát, kölest, gyöngyárpát, zabpelyhet és ezekből készült lisztet. 

 

Gyümölcsök: ismételten, az őszi tisztítókúra alatt elsősorban a szuperételek kategóriájából válasszunk. Ilyen pl a vörös és kék szőlő, kék áfonya, szeder, alma. Egyéb, méregtelenítésre alkalmas őszi gyümölcs a füge, birsalma, szilva, körte. 

 

Zöldségek: méregtelenítés alatt lehetőleg a „szuperételek” kategóriájából válasszunk. Szerencsére ezekből ősszel elég sok a választék – ilyen pl a káposzta, cékla, sütőtök. Egyéb méregtelenítésre alkalmas őszi zöldség még a cikória, burgonya, sárgarépa, édeskömény, gomba, póréhagyma, torma, gyökérzöldségek (fehérrépa, rutabaga, vajrépa, karórépa, paszternák, zellergumó) és a szárított hüvelyesek (babfélék, csicseriborsó, sárgaborsó, felesborsó stb) 

 

Diók, mogyorók, magvak: minden nap fogyasszunk egy-egy maréknyi diót vagy magvakat. A magyar dióbél olcsó és szuper egészséges, de méregtelenítés alatt különösen ideális a brazil dió és a mandula. Továbbá fontos a magvak fogyasztása is – pl len-, tök-, napraforgómag. 

 

Zöldfűszerek: ősz közepéig a legtöbb zöldfűszer még a kertben is megmarad, később a rozmaring, snidling és kakukkfű sem fagy el. A zöldfűszerek nem csupán aromát biztosítanak az ételeinknek, de gyógyító hatással is rendelkeznek. 

 

Fagyasztott zöldségek, gyümölcsök: ezeket szuper frissen fagyasztják le, így sokszor magasabb a tápértékük, mint a frissen vásárolt zöldségeknek. Különösen jól alkalmazható a fagyasztott zöldborsó, lóbab, szójabab, karfiol, kelbimbó, spenót, kukorica és a bogyós gyümölcsök. 

 

Tippek


• Félkész, konyhakész ételek nem alkalmasak méregtelenítésre. Konyhakész ételnek számít pl a ketchup, befőzött ételek, a legtöbb mustár, iparilag előállított „egészséges” termékek, szószok, mártások, paszták. Még a konzervben tárolt zöldségeket is kerüljük! 

 

• Folyadék - a sok folyadék fogyasztása alapfontosságú egy méregtelenítés alatt. Szerencsére folyadéknak számít a leves, gyógynövény tea, frissen préselt zöldség és gyümölcslé is, nem csupán a víz. Koffein, cukor és szénsavas italok azonban nem fogyaszthatók. Őszi gyümölcsökből és zöldségekből fantasztikus italokat, leveseket, főzelékeket készíthetünk. 

 

• Édességek: sokan nagyon könnyen képesek a húsról és tejtermékekről lemondani – azonban nehezen tudnak az édességeknek ellenállni. Ennek igazi oka a vércukor ingadozás (nem az édes szájunk!) 

Leave a Comment