Hogyan kerüljük el az őszi megfázást? – Öltözködés

Írta admin 2016. 09. 09. 0 hozzászólás

 

Ősz van, egyre nehezebben tudunk az időjárásnak megfelelően felöltözni, folyamatosan fel- és levetkőzünk.A reggel hideg, és valóban hideg, mert már zárt cipő kell, ám ahogy múlik az idő, egyre melegebb lesz. Ennek megfelelően a zárt cipő már sok, a reggel felvett hosszú és vastagabb nadrág izzasztó. Sokan idegenkednek attól, hogy egy csinosabb szoknya alá cicanadrágot vagy fej nélküli harisnyát vegyenek fel, pedig manapság már szinte bármilyen összeállításban hordható ez a trend. Hűvös reggeli órákon ideális lehet a nadrág a ruhához. A farmerszoknya elnyűhetetlen viselet, minden évszakban megtalálható.

 

Szükséges ruhadarabok:
Átmeneti kabát
– Meleg ruha
– Pulóver
– Nadrág
– Harisnyák és zárt cipő.


A hidegebb időkben előkerülhetnek a kabátok. A hosszú és a rövid kabát egyaránt megfelelő.
A megfázás elkerüléséhez nagyon fontos, hogy a kabátunk alatt több rétegben viseljünk ruhadarabokat, hiszen így felvehetjük a harcot a hideg ellen, de le is vehetjük azt, ami felesleges. Muszáj, hogy a legalsó ruhabarabnak  olyat válasszunk,   amely kiválóan szellőzik.
A középső réteg  megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük. Ám nem mindenkinek van szüksége még plusz melegre. Ebben a rétegben könnyű, de hőtartó, polár anyagokból készült darabokat viseljünk!
Felső réteg az időjárás függvénye, hiszen itt a szélálló dzsekiről, kabátról van szó. Ez elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt.

 

 

A réteges öltözködés különösen testedzéskor nagyon fontos, hiszen így a keletkező izzadságot könnyedén elpárologtatja az öltözet, nem alakul ki a vizes érzés. A hideg beköszöntével érdemes betartani a réteges öltözködés szabályait, hiszen ezzel komoly lépéseket tehetünk a betegség megelőzése érdekében.


Őszi betegségek a felső légúti megbetegedések. Sokan úgy gondolják, hogy a megfázás ellen elég annyit tennünk, hogy melegen felöltözünk, vagy minél kevesebb alkalommal hagyjuk el a jó meleg , fűtött lakást. Az ősz beköszöntével ezek a vírusok  feltámadnak, megnő a fertőzőképességük, míg sajnos a mi immunitásunk, vagyis a védelmi rendszerünk hatékonysága lecsökken. Nyáron feltöltjük szervezetünket vitaminokkal és nyomelemekkel, de a tartalékaink szép lassan kimerülnek. A megfázás során a lehűlt szervezet immunrendszerének működése csökken, ezért hidegben nagyobb az esélye annak, hogy valóban megbetegszünk.
A fehérvérsejtek száma egy adott idő alatt nő meg, és míg ez az idő eltelik, ezalatt az idő alatt a vírusok nagy mértékben elszaporodnak, és a tüsszentéssel, köhögéssel tovább fertőzzük a többi embert. Amúgy egészséges ember meggyógyul, ha a fehérvérsejtek száma eléri a megfelelő mértéket. Egy ember akár többször is megbetegedhet. Ennek az az oka, hogy ezeknek a vírusfajtáknak több alfaja van, amelyek ellen a szervezet immunrendszere csak külön-külön tud fellépni, tehát mindig el kell telnie annak az időnek, míg a megfelelő fehérvérsejtek elegendő mennyiségben előállítódnak.


A légutakra jótékony hatással van a Plantagol mézes szirup és C2-vitamin rendszeres fogyasztása is.

Forrás: http://www.vitalhirek.hu

Leave a Comment