Tippek iskolakezdéshez

Írta admin 2016. 09. 02. 0 hozzászólás

Tippek iskolakezdéshez

 

Az iskolakezdés mind a gyerekek, mind a szülők számára kihívást jelent. Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük az első napokat. Még, ha az iskolakezdés némi feszültséggel is jár, a gyerekek előtt ne mutassuk ki aggodalmunkat, mert az bizonytalanná teheti a kicsiket és félelmet kelthet bennük, különösen igaz ez a leendő első osztályosok esetében. Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy egy boldog új életszakasz kezdődik a számára. A gyerekek érdekében felejtse el minden esetleges rossz iskolai élményét! A szülőknek nem szabad elfelejtkezni arról, hogy a gyerekeknek időre van szükségük, hogy megszokják az új környezetet és helyzetet.

 

 

A reggeli ne maradjon ki!

 

A gyerekek egészséges táplálkozásának alapját a jó reggeli képezi. Az egész napi étkezések egy-harmadát a reggeli és a tízórai kell, hogy kitegye. A jó reggeli legfontosabb ismérve, hogy csillapítja az éhséget és energiával látja el a szervezetet. Erre a célra legmegfelelőbbek a gyümölcsök, zöldségek, a zsömle, egyéb friss péksütemények, a mogyorókrém, a méz, a müzli, a virsli, az édesítetlen italok és a tejtermékek (tej, joghurt, sajt, túró, vaj). Figyeljenek oda arra is, hogy a gyerekek szervezete mindig kellően el legyen látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal!

 

Milyen ennivalót vigyenek magukkal a gyerekek az iskolába?

 

Édességek helyett egészséges harapnivalókat csomagoljon be a gyerekeknek az iskolába! Iskolakezdésre adjon nekik valami különlegeset! A gyerekek rajonganak az édességekért, de a szülőknek az egészségüket kell szem előtt tartaniuk. A fogszuvasodás és hasfájás elkerülése érdekében alternatív megoldást kell keresni.

 

Cukorkák és csokoládé helyett a gyerekek kedvenc gyümölcsét csomagolja be nekik, ez nem csak egészséges, de az édesség utáni vágyat is csökkenti. Erre a célra megfelel a sózatlan mogyoró vagy más olajos magvak is. A gyerekek nagyobb örömmel látnak neki a tízórainak, ha azt valamilyen színes szalvétába vagy dobozba csomagoljuk. Ebédre a gyerekek számára mindig biztosítani kell a meleg ételt, fontos, hogy levest is fogyasszanak, ha erre otthon nincs lehetőség, akkor napköziben vagy az iskola menzáján. Uzsonnára és vacsorára valami könnyű ételt kapjanak. Nagyon fontos a közös családi étkezések szerepe a gyermek testi és lelki egészsége szempontjából.

 

Orvosi vizsgálatok

 

Iskolakezdés előtt tanácsos gyermekünket fogorvoshoz illetve szemész orvoshoz elvinni, ha bármi probléma merülne fel, jobb iskola előtt orvosolni a bajt.

 

Közlekedés

 

Különösen az első osztályos gyermekeket eleinte kísérje el az iskolába, és menjen eléjük valamelyik hozzátartozó. Hívja fel a gyermek figyelmét a közlekedés veszélyeire és tanítsa meg neki a szabályokat, különös tekintettel az úttesten való átkelésre! Ha az iskola messze van, és busszal vagy villamossal kell odautazni, akkor már iskolakezdés előtt szoktassa hozzá a gyerekeket a közlekedési eszközök használatához (óvatos fel- és leszállás, leszállásjelző használata, stb.), és tanítsa meg a kicsiknek, melyik megállóban kell le és felszállniuk! Biciklivel csak akkor engedje iskolába a gyerekeket, ha már teljesen biztosak és gyakorlottak mind a biciklizés technikájában, mind a közlekedési szabályokban!

 

 

Iskolatáska: mi kerüljön bele?

 

Az iskolatáska kiválasztásánál a gyermek egészsége legyen a fő szempont, és az is fontos, hogy a gyermek örömmel viselje, tetsszen neki. Az iskolatáska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának tíz százalékát! Ne feledkezzenek meg az egészségügyi csomagról sem! Mindig legyen a gyerekeknél toalettpapír, papír zsebkendő, lányoknál egészségügyi betét, stb.! Fölösleges dolgokat azonban ne tegyünk az iskolatáskába, a gyerekeknek úgyis mindig vinniük kell a könyveiket, füzeteiket, íróeszközeiket, amik épp elég terhet jelentenek.

Leave a Comment