A hangulatjavító banán

Írta admin 2019. 03. 14. 0 hozzászólás

A banán az egyik legmagasabb energiatartalmú gyümölcs. Ennek köszönhetően nagyon sok helyen alapvető élelmiszernek számít, és inkább a burgonyához hasonló zöldségként tartják számon.


 

Banántörténet
 

A banán Malajziából származik, de a világ legtöbb szubtrópusi éghajlatú országába termesztik. Világszerte több mint 1600 banánféle ismert, melyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek.
 

Nagy részük úgynevezett zöldségbanán, nyersen nem is fogyasztják, sós ételeket, főzelékeket készítenek belőle. Miután a világ számtalan táján a különböző fajták folyamatosan érnek, egész évben kapható. A különböző banánok közül itt, Európában alig ismerünk néhányat.
 

A banán jótékony hatása
 

A banán a gyümölcsök közül a legnagyobb B-vitamin forrás, de tartalmaz foszfort, káliumot, vasat és kalciumot, A és C-vitamint is, illetve olyan enzimet, mely szükséges a glükóz feldolgozásához.
 

A banánban rengeteg kálium található, mely létfontosságú az idegrendszer működéséhez, és a vérnyomást is szabályozza. Ásványi anyag összetételének köszönhetően ajánlják sportolóknak, izomgörcsök megelőzésére.
 

Mint már említettem sok helyen alapvető élelmiszernek számít. Mindez magas energiatartalmának köszönhető, 100 gramm banánban 374 kJ (88 kcal), nagyjából kétszer annyi, mint az almában vagy narancsban.
 

Boldogságbomba
 

A legújabb kutatások szerint a banán nemcsak kellemes íze és tápértékért érdemes fogyasztani, hanem hangulatbefolyásoló tulajdonsága miatt. Ugyanis a banán növeli a szervezetben a szerotonin szintet, ami úgynevezett boldogsághormonokat termel.


 

A szerotonin megfelelő mennyiségben képződik a szervezetben, kellemes hangulatot okoz és az egyén kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érzi magát. Ha a szerotonin szint alacsony, akkor viszont a hangulat is romlani kezd és hajlamos az ember ilyenkor sötéten látni a világot. Ha a szervezetben ez a hírvivő anyag hosszú ideig nincs jelen, szorongás és depresszió alakulhat ki.
 

Banánallergia
 

A banán azokhoz a gyümölcsökhöz tartozik, mely akár allergiát is válthat ki. A banán által kiváltott allergia tünetei a gyümölcs fogyasztását követően, vagy legkésőbb egy óra elteltével jelentkezik.
 

Az allergia gyakran társul egyéb allergiákkal, mint például a nyírfa vagy más pollenallergiával, vagy a természetes latex allergiával. Mivel a latex allergiások 50%-ának keresztreakciója van néhány allergiát kiváltó növénnyel, mint például a banán, a gesztenye, az avokádó és a kivi.
 

Banán - nyersen és sütve
 

Egyik olyan gyümölcsünk, melyet éretlenül is le lehet szedni, mert jól utóérik. Minden érettség állapotban fogyasztható, a savanykástól az édesre érett, barnás állagúig, ki hogyan szereti.
 

Hazánkban elsősorban gyümölcsként fogyasztják, de egyre népszerűbb különféle felhasználása. Közülük az egyik, a bundában csomagolt sült banán, melyet mézzel vagy juharsziruppal tálalnak.
 

Sült banán
 

Hozzávalók: 3-4 db banán, 1 db tojás, nádcukor, liszt, tej, méz, juharszirup.
 

Elkészítés: A banánokat hosszában felvágjuk, majd ezeket még 3-4 egyenlő részre, a banán nagyságától függően. A tojást egy kevés nádcukorral, liszttel és tejjel kikeverjük, melyből egy palacsinta tésztához hasonló masszát kapunk. A lényeg az, hogy legalább kétszer sűrűbbnek kell lennie. Ha kész a massza, akkor a banándarabokat bele mártogatjuk és előre melegített olajban kisütjük. A megsült banánokat tetszés szerint mézzel vagy juharsziruppal is leönthetjük.
 

Forrás: vitaminsziget.com

Leave a Comment