Okok, amiért a csók egészséges

Írta admin 2019. 02. 27. 0 hozzászólás

Aligha jutna eszünkbe, de kutatások is igazolják, hogy a csókolózásnak bőven akadnak előnyös hatásai az egészségünkre nézve. Azontúl például, hogy erősíti a párkapcsolatunkat, az immunrendszerünket támogatja.

Hogyan hat a szervezetünkre ez a leggyakrabban a szerelemhez társított érintkezési forma?

 

Jót tesz a fogaknak

Dr. Heidi Hausauer fogorvos szerint a csókolózás növeli a nyáltermelést, márpedig a nyál egészségesen tartja a szánkat, fogainkat és ínyünket azáltal, hogy eltávolítja az ételmaradványokat. A nagyobb mennyiségű nyál segít kimosni a baktériumokat a fogak közül, ezzel pedig megakadályozza a lerakódások képződését. Sőt, szakértők arra is találtak bizonyítékot, hogy a nyálban lévő ásványi ionok a fogzománcon képződő apró elváltozások helyreállításában is közreműködnek.


Erősíti az immunrendszert

Egy ember szájában több mint 700 különböző típusú baktérium fordulhat elő. A csók közben új baktériumok kerülhetnek a szervezetbe, márpedig tanulmányok igazolják, hogy a testünkben lévő baktériumok változatos mennyisége összefüggésben áll a jobb egészségi állapottal - különösen akkor, ha az újonnan kapott fajták a belekben élő mikroorganizmusokhoz csatlakoznak. Egy 2014-es holland tanulmány szerint egy 10 másodpercig tartó francia csók során akár 80 millió baktérium is gazdát cserélhet. Kutatások igazolják, hogy a régóta együtt lévő párok szervezete felkészültebb egyes fertőzések kivédésére, egyben az azonos ételeket is hasonló hatékonysággal emésztik meg.
 

Csökkenti a szorongást

A csók csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét, egyben növeli a hangulatjavító szerotonin szintjét az agyban. Emellett ez a tevékenység oxytocint szabadít fel a szervezetben, amely hormon fokozza a bizalmat és csökkenti a félelemérzetet. Tudósok szerint ez a pozitív változás orgazmus közben élhető át a legfokozottabban, de már néhány kedves szó vagy egy gyengéd érintés is megemelheti az oxytocin szintjét.
 

Enyhíti az allergiás panaszokat

Dr. Hajime Kimata allergológus fedezte fel 2006-ban, hogy miként csökkenti 30 percnyi csókolózás az allergiás reakciók hatását. A csapata 24 pácienst vizsgált meg, akik egy része atópiás dermatitisztől, másik részük szénanáthától szenvedett. Az alanyoknak 30 percen át kellett csókolóznia a partnerükkel, miközben lágy zenét hallgattak. A kutatók végül azt találták, hogy a csókváltás csökkentette az allergének elleni IgE-antitest termelődését a szervezetben.


 

Csökkenti a vérnyomást

A csókolózás képes csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy kitágítja az ajkak véredényeit és ebből kifolyólag elősegíti a vér áramlását a létfontosságú szervek felé. "A vér a test többi részéből az arc felé áramlik, így csökken a szív igénybevétele, aminek alacsonyabb vérnyomás az eredménye" - mondta el Dr. Ryan Neinstein plasztikai sebész. Ezt a hatást erősíti a kortizol szintjének csökkenése is.
 

Késlelteti az öregedés jeleit

Az arc véráramlásának fokozásával a csókolózás stimulálja a kollagéntermelődést, márpedig ez afehérjeközvetlen hatással van a bőr egészségére, frissességére, rugalmasságára. "Az ajkak mozgatásához az egész arc munkájára szükség van, ami növeli a rugalmasságot. Egy-egy szenvedélyes csók az arcbőr feszesítéséhez vezet, különösen az arc alsó felén" - mutatott rá Dr. Ryan Neinstein.
 

Kalóriákat éget

Bár a mennyiséget illetően nincs egységes álláspont, a csókolózás percenként nagyjából 2-6 kalóriát éget el. Sőt, a nyelves csókok - az összes arcizom használata révén - akár 26 kalóriát is felhasználhatnak egy perc lefolyása alatt. Bár ezt nem lehet összehasonlítani egy testedzéssel a teremben, de ettől függetlenül megteszi a maga hatását.

Forrás:hazipatika.hu

Leave a Comment