AZ ENERGIAITALOK VESZÉLYE

Írta admin 2019. 02. 13. 0 hozzászólás

Az energiaitalokhoz hasonló összetételű italokat az 1900-as évek elején kórházi készítményként alkalmazták, például alultáplált betegek kezelésében, de még a patikákban is jól elkülönített részen tartották. Mi a helyzet ma?


 

A 140 országban kapható egyre szélesebb választékkal bíró energiaital ágazat vészesen növekszik napjainkban, az amerikai 9 milliárdos bevétel felét a 12-25 éves korosztály fogyasztása teszi ki. A 10-14 éves gyermekek ötöde energiaitalt reggelizik már itthon is -  derül ki az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi vizsgálatából.
 

Az Egyesült Államokban történt felmérés szerint a serdülők napi átlagos koffein bevitele akár a felnőttekre vonatkoztatott maximum értékének a kétszerese is eléri, s ez a szám már közel van a koffein mérgezés határához! Ráadásul az energiaitalokban a szintetikus koffein hatását egyéb természetes összetevők (guarana, kóla dió) is erősítik.


 

Mik lehetnek a koffein-túladagolás mellékhatásai?
 

A koffein-túladagolás mellékhatásai lehetnek: hasmenés, szívdobogás, izgatottság, agresszivitás és kiszáradás is. Ráadásul a koffeinnel szemben gyorsan tolerancia alakulhat ki (hozzászokik a szervezet), ezért ugyan azt a hatást egy idő után csak nagyobb mennyiséggel lehet elérni. Ez az ördögi kör végül teljesen kimerítheti a szervezetet, és egészségkárosodás is jelentkezhet.
 

Akár már egy doboz energiaital elfogyasztása is remegést, fej- és gyomorfájást okoz az arra érzékenyeknél, de olyan esetről is volt már beszámoló, amelyben nagy mennyiségű rendszeres energiaital fogyasztása epilepsziás rohamokat okozott.
 

Van, ahol korlátozott az energiaitalok fogyasztása
 

Európa több országában korlátozva van a fogyasztásuk. Franciaországban egy 18 éves atléta halála után egy időre betiltották a forgalmazását. Dániában még mindig nem lehet árusítani, Norvégiában pedig csak patikában lehet hozzájutni, Németország egyes részein a kólával kevert változatot tiltották be. Magyarországon egyelőre nincs komolyabb szabályozás az energiaitalok ügyében, azonban az energiaitalok fogyasztása senkinek nem javallott, de különösen nem ajánlott 18 éves kor alatt, magas vérnyomásban vagy szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknek, terheseknek, szoptatós kismamáknak, koffein érzékenyeknek, illetve alkohollal fogyasztva!

Forrás: efi.kenezykorhaz.hu

Leave a Comment